Harrastuslajit

Noutajien taipumus- ja metsästyskokeet (NOU, NOME, WT)

Noutajien taipumus- ja metsästyskokeet ovat noutajien rodunomaiset koemuodot. Metsästyskokeeseen osallistuminen edellyttää hyväksyttyä suoritusta taipumuskokeesta (NOU). NOME-kokeen kautta koira voi saada Suomen käyttövalion (FIN KVA) arvon. NOU/NOME-koulutusta ja kokeita järjestää NOME-toimikunta.

Working testissä (WT) arvioidaan koirien suorituksia erilaisissa metsästystä jäljittelevissä tilanteissa. WT-kokeissa Koirat noutavat kangaspäällysteisiä noutoesineitä eli dameja (dummy). 

Kaikki Suomen NOU, NOME ja NOWT kokeet löytyvät SNJ:n koekalenterista http://koekalenteri.snj.fi/.


Yhdistyksen NOU, NOME ja WT-koulutuksien ilmoittautumislomakkeet⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠


Tottelevaisuuskoulutus (TOKO) - ja rally-toko (RT)

Koirien tottelevaisuudesta kilpaillaan tottelevaisuuskokeissa (TOKO), joissa menestyneimmät koirat voivat saavuttaa Suomen tottelevaisuusvalion (FIN TVA) arvon. Kaikki tottelevaisuuskoulutus ei kuitenkaan tähtää kilpailuihin, vaan hyvä peruskoulutus on tarpeen jokaiselle noutajalle niin pohjana muiden lajien harjoittelulle kuin kotioloissakin. 

Rally-tokossa sen sijaan suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä 
Tottelevaisuukoulutuksesta ja TOKO-kokeista vastaa yhdistyksessämme TOKO-toimikunta.

Kaikki Suomen toko-kokeet löytyvät Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta https://www.virkku.net/.

Rally-tokon omatoimitreeniryhmä: Ilmoita tasosi ja puhelinnumerosi (Whatsapp -ryhmään lisäämistä varten) osoitteeseen katariina.lindholm@lakeudennoutajat.fi


Yhdistyksen TOKO ja RT -koulutuksien ilmoittautumislomakkeet

Metsästyskoirien jäljestämiskoe (MEJÄ)

Metsästyskoirien jäljestämiskoe soveltuu hyvin noutajille. Kokeessa jäljitellään tilannetta, jossa pyritään koiran avulla löytämään haavoittunut hirvieläin sen jättämän verijäljen avulla. Jälkikoirat voivat tavoitella Suomen jäljestämisvalion (FIN JVA) titteliä. Taitavia jäljestäjiä voidaan käyttää apuna esimerkiksi liikenteessä haavoittuneen hirvieläimen etsimisessä. MEJÄ-kokeita ja -koulutusta järjestää MEJÄ-toimikunta.


Yhdistyksen MEJÄ-koulutuksien ilmoittautumislomakkeet 

Näyttelyt

Koiranäyttelyt ovat avoimia kaikille rekisteröidyille koirille. Niissä ulkomuototuomari arvostelee koirat suhteessa rotumääritelmään. Tämän lisäksi parhaiten rotumääritelmää vastaavat koirat kilpailevat keskenään sertifikaatista. Arvostelussa otetaan huomioon ulkomuodon lisäksi myös koiran luonne ja käyttäytyminen. Suomen muotovalion arvon (FIN MVA) saavuttaakseen noutaja tarvitsee kolme näyttelyistä saatavaa sertifikaattia sekä hyväksytyn taipumuskoetuloksen. Näyttelyiden kautta voi saavuttaa myös monia muita titteleitä, joista tavoitelluin on kansainvälinen muotovalio (KANS MVA).
Yhdistys järjestää näyttelyharjoituksia sekä leikkimielisiä, epävirallisia näyttelyitä (Match Show), joissa voi opetella näyttelykäyttäytymistä. Näyttelytoimikunnan yhteystiedot.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Agility

Agility on koirien vauhdikas esteratakilpailu ja useimmille noutajille mieluisa laji. Agilityradalla on monenlaisia esteitä, jotka koiran täytyy suorittaa mahdollisimman nopeasti ja huolellisesti. Menestyksekkäästi agilityssä kilpailleet voivat saavuttaa agilityvalion (FIN AVA) arvon. Agilityharjoituksia järjestetään yhdistyksessämme mahdollisuuksien mukaan kesäaikana.

Muut lajit

Noutajilla on lisäksi osallistumisoikeus myös palveluskoiralajien kokeisiin ja vesipelastuskokeeseen.