Noutajarodut

Noutajat kuuluvat lintukoiriin. Niiden alkuperäinen käyttötarkoitus on toimia metsästäjän apuna haavoittuneen tai kuolleen pienriistan löytäjänä ja talteenottajana. Erityisesti vesilinnustuksessa noutajan käyttö on suositeltavaa, koska siten voidaan välttää haavoittuneiden lintujen jääminen maastoon. Noutajia on kuutta eri rotua: chesapeakelahdennoutaja, kiharakarvainen noutaja, kultainennoutaja, labradorinnoutaja, novascotiannoutaja ja sileäkarvainen noutaja.

Noutajaharrastukset

Tottelevaisuuskoulutusta (TOKO)

Koirien tottelevaisuudesta kilpaillaan tottelevaisuuskokeissa, joissa menestyneimmät koirat voivat saavuttaa Suomen tottelevaisuusvalion (FIN TVA) arvon. Kaikki tottelevaisuuskoulutus ei kuitenkaan tähtää kilpailuihin, vaan hyvä peruskoulutus on tarpeen jokaiselle noutajalle niin pohjana muiden lajien harjoittelulle kuin kotioloissakin. Koulutusta järjestetään kaikentasoisille koirille ja ohjaajille aloittelevista kilpaileviin. Tottelevaisuukoulutuksesta ja TOKO-kokeista vastaa yhdistyksessämme TOKO-toimikunta.

Noutajien taipumus- ja metsästyskokeet (NOU, NOME)

Noutajien taipumus- ja metsästyskokeet ovat noutajien rodunomaiset koemuodot. Metsästyskokeeseen osallistuminen edellyttää hyväksyttyä suoritusta taipumuskokeesta. NOME-kokeen kautta koira voi saada Suomen käyttövalion (FIN KVA) arvon. NOU/NOME-koulutusta ja kokeita järjestää NOME-toimikunta.

Metsästyskoirien jäljestämiskoe (MEJÄ)

Metsästyskoirien jäljestämiskoe soveltuu hyvin noutajille. Kokeessa jäljitellään tilannetta, jossa pyritään koiran avulla löytämään haavoittunut hirvieläin sen jättämän verijäljen avulla. Jälkikoirat voivat tavoitella Suomen jäljestämisvalion (FIN JVA) titteliä. Taitavia jäljestäjiä voidaan käyttää apuna esimerkiksi liikenteessä haavoittuneen hirvieläimen etsimisessä. MEJÄ-kokeita ja -koulutusta järjestää MEJÄ-toimikunta.

Näyttelyt

Koiranäyttelyt ovat avoimia kaikille rekisteröidyille koirille. Niissä ulkomuototuomari arvostelee koirat suhteessa rotumääritelmään. Tämän lisäksi parhaiten rotumääritelmää vastaavat koirat kilpailevat keskenään sertifikaatista. Arvostelussa otetaan huomioon ulkomuodon lisäksi myös koiran luonne ja käyttäytyminen. Suomen muotovalion arvon (FIN MVA) saavuttaakseen noutaja tarvitsee kolme näyttelyistä saatavaa sertifikaattia sekä hyväksytyn taipumuskoetuloksen. Näyttelyiden kautta voi saavuttaa myös monia muita titteleitä, joista tavoitelluin on kansainvälinen muotovalio (KANS MVA).
Yhdistys järjestää näyttelyharjoituksia sekä leikkimielisiä, epävirallisia näyttelyitä (Match Show), joissa voi opetella näyttelykäyttäytymistä. Näyttelytoimikunnan yhteystiedot.

Agility

Agility on koirien vauhdikas esteratakilpailu ja useimmille noutajille mieluisa laji. Agilityradalla on monenlaisia esteitä, jotka koiran täytyy suorittaa mahdollisimman nopeasti ja huolellisesti. Menestyksekkäästi agilityssä kilpailleet voivat saavuttaa agilityvalion (FIN AVA) arvon. Agilityharjoituksia järjestetään yhdistyksessämme mahdollisuuksien mukaan kesäaikana.

Muut lajit

Noutajilla on lisäksi osallistumisoikeus myös palveluskoiralajien kokeisiin ja vesipelastuskokeeseen.